Tirana 25. mája 2022 – Memorandum o porozumení týkajúce sa plynofikácie Albánska podpísané minulé týždeň tromi spoločnosťami za prítomnosti albánskeho premiéra Ediho Ramu a bývalého ministra zahraničných vecí USA Mikea Pompea by mohlo signalizovať vznik nového plynárenského koridoru medzi Albánskom a Bulharskom. Téme sa venoval portál euractiv.com.

Dohodu podpísali spoločnosti Overgas (Bulharsko), Linden Energy (USA) a Albgaz (Albánsko), pričom prvá z nich prejavila záujem o odber plynu z doteraz nefunkčného terminálu v albánskej Vlore.

Ministerka energetiky Belinda Balluku, ktorá sa zúčastnila na podpisovaní memoranda, ho označila za významný krok s tým, že záujem prejavili aj ďalšie regionálne krajiny.

„Robíme veľký krok tým, že miestny projekt meníme na regionálny. V posledných týždňoch, po oznámení našich snáh s našimi americkými partnermi, sme vyjadrili želanie, aby sa súčasťou tohto projektu stala aj spolupráca so Severným Macedónskom a Kosovom,“ povedala.

Matthew Bryza, člen predstavenstva spoločnosti Overgas a bývalý americký diplomat, pre bulharský denník SEGA povedal, že cieľom úsilia zúčastnených súkromných spoločností, ktoré majú silnú podporu albánskej a americkej vlády, je vytvoriť nový energetický koridor na pomoc všetkým balkánskym krajinám, ako aj Ukrajine a Moldavsku pri ich snahe o zníženie ich závislosti od ruského zemného plynu.

Pompeo označil balkánsky región za jeden z najzraniteľnejších, pokiaľ ide o nedostatok energetickej diverzity. Podpísanie memoranda o porozumení je podľa neho silným krokom správnym smerom. „V čase veľkej neistoty na európskom energetickom trhu som hrdý na to, že som súčasťou tímu, ktorý pracuje priamo na tejto problematike,“ povedal bývalý minister zahraničných vecí USA, ktorý je teraz predsedom poradného zboru Linden Energy.

Overgas je najväčšia súkromná plynárenská spoločnosť v Bulharsku, ktorej šéfom je Sašo Dončev. Spoločnosť spravuje viac ako 2400 km plynovodov a zásobuje plynom viac ako štvrť milióna bulharských domácností a 60.000 prevádzok.

Albánsky premiér Rama na Facebooku napísal, že podpísanie dohody zo strany Albgazu, 100-percentne štátom vlastneného subjektu, je ďalším dôležitým krokom k naplneniu vízie „Albánsko2030 – čistý exportér energie“.

Krajina v súčasnosti vyrába takmer 100 % svojej energie z vodných elektrární, ktorá sa nedá skladovať, preto sa na jar a v lete, keď je produkcia vyššia, predáva do iných krajín. Počas zimy je však Albánsko nútené pokrývať silný dopyt a nakupovať fosílne palivá zo susedných krajín.

Albánsko v súčasnosti nevyužíva plyn v energetike vo verejnom ani v súkromnom sektore. Tamojšia vláda nedávno oznámila plány na plynofikáciu krajiny. Komisia pre priemyselné aktivity uviedla, že na efektívnu distribúciu zemného plynu bude v krajine potrebné zrealizovať šesť projektov s cenou nad 4 miliardy eur. Ide najmä o predĺženie iónsko-jadranského plynovodu a rozvoj tepelnej elektrárne Vlora, ktorá je situovaná na jednej z najkrajších pláží v regióne. Od svojej výstavby a dokončenia v roku 2005 nevyrobila žiadnu elektrinu a má problémy s chladiacim systémom.

Vo februári 2022 americko-talianske konzorcium Excelerate Energy-Renco oznámilo, že prevezme riadenie závodu. Renco pôsobí v oblasti poradenstva, inžinierstva a výstavby v energetickom sektore, zatiaľ čo Excelerate Energy má niekoľko plávajúcich LNG terminálov.

V príprave je niekoľko plávajúcich LNG terminálov na zásobovanie existujúcej elektrárne v projekte, ktorý podľa zainteresovaných strán urobí z Albánska významného plynárenského hráča v širšom regióne.