Varšava 6. mája 2022 – Plynovod Nord Stream 2, ktorý je dokončený už od septembra minulého roka, začne prepravovať plyn. Ako však uviedla ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom, nebude prepravovať plyn do Nemecka, ale bude ho dodávať odberateľom na severozápade Ruska. Informoval o tom portál wnp.pl.

Vzhľadom na skutočnosť, že podmorský plynovod Nord Stream 2 v súčasnosti nie je v prevádzke, a vzhľadom na implementáciu programu dodávok a plynofikácie pre zákazníkov v regióne Severozápad sa Gazprom rozhodol využiť nadbytočnú prepravnú kapacitu Nord Streamu 2 na rozvoj dodávok plynu do severozápadných oblastí Ruska, informovala ruská spoločnosť.

Zdôraznila, že ak by aj Nemecko napokon so spustením plynovodu súhlasilo, do roku 2028 bude môcť prijímať plyn iba jednou líniou.

Nord Stream 2 je dvojlíniový plynovod, ktorý kopíruje trasu Nord Streamu 1 cez Baltské more a spája Leningradskú oblasť s Nemeckom. Ročne by dokázal prepraviť až 55 miliárd m3 plynu. Gazprom spustil jeho výstavbu pred takmer šiestimi rokmi. Od decembra 2019 ho približne na rok zabrzdili sankcie, ktoré naň uvalil americký prezident Donald Trump.

Projekt bol dokončený v septembri 2021, keď podal aj žiadosť o certifikáciu, ktorú posudzovala nemecká federálna sieťová agentúra Bundesnetzagentur (BNEtzA). Tá najprv proces prerušila s požiadavkou na založenie nemeckej dcérskej spoločnosti, ktorá preukáže dostatok finančných aj ľudských zdrojov na prevádzku. Tejto požiadavke prevádzkovateľ, spoločnosť Nord Stream 2 AG, vyhovel.

Po uznaní dvoch odštiepeneckých republík na Ukrajine zo strany Ruska však nemecký kancelár Olaf Scholz 22. februára povedal, že Nord Stream 2 nemôže byť certifikovaný a požiadal BNEtzA o pozastavenie schvaľovacieho procesu. Ešte pred rokom pritom všetko nasvedčovalo tomu, že Berlín bude súhlasiť so spustením plynovodu napriek tomu, že to zvýšil závislosť Európskej únie od ruského plynu.

Po ruskej invázii na Ukrajinu, na ktorú Západ reagoval sériou sankcií, sa však zdá, že projekt nebude nikdy spustený v takej podobe, ako sa pôvodne plánovalo, píše wnp.pl. Navyše, Gazprom 28. apríla vypovedal zmluvy na dodávky plynu do Poľska, Bulharska a Litvy v reakcii na ich odmietnutie platobnej schémy pri dodávkach ruského plynu, ktorá predpokladá zámenu eur a dolárov za ruble.

Za týchto okolností je úplné uvedenie plynovodu Nord Stream 2 do prevádzky nielen nemožné, ale môže byť nebezpečné aj pre samotné Nemecko, tvrdí portál wnp.pl.

Spustenie limitovanej prevádzky plynovodu Nord Stream 2 má podľa neho propagandistický rozmer, s najväčšou pravdepodobnosťou zameraný na domáce publikum. Gazprom v praxi spúšťa krátky úsek plynovodu v dĺžke niekoľkých desiatok kilometrov. Bude slúžiť na dodávku plynu do oblastí pri hraniciach s Estónskom a Lotyšskom.

Vzhľadom na to, že podľa odhadov analytikov stála investícia viac ako 10 miliárd eur, nie je šanca, že by uvedenie tohto krátkeho úseku do prevádzky zlepšilo bilanciu projektu. Dnes sa však Gazprom a Kremeľ môžu pochváliť, že začal svoju prevádzku, konštatuje wnp.pl.

Za zmienku tiež stojí, že západní investori, ktorí sa na projekte podieľali, so skutočným spustením plynovodu nerátajú. Spoločnosti – Shell, Engie, OMV, Wintershall Dea či Uniper – boli nútené pristúpiť k odpisom a tvorbe finančných rezerv súvisiacich s touto investíciou.

Mnohí odborníci od samého začiatku tvrdili, že Nord Stream 2 nemá ekonomické opodstatnenie. To sa potvrdilo aj v minulom roku, keď tranzitný systém riešil dodávky ruského plynu do Európy cez už existujúce trasy, uzavrel portál wnp.pl.