Bratislava 26. apríla 2022 – REPowerEU, plán Európskej únie na zníženie závislosti na ruskom plyne, okrem iného predpokladá zvýšenie produkcie zeleného vodíka o ďalších 15 miliónov ton oproti balíčku Fit for 55, pričom dovoz by mal pokryť 10 mil. ton a výroba v EÚ zvyšných 5 mil. ton. Využívanie 20 mil. ton vodíka by tak mohlo nahradiť 50 miliárd m3 ruského plynu. Na hybridnom workshope Slovenského plynárenského a naftového zväzu „Vodíkové projekty v plynárenstve ako príspevok k energetickej sebestačnosti“ to povedal Zdeněk Čech zo Zastúpenia EK na Slovensku, ktoré nad podujatím prevzalo záštitu.

„REPowerEU je cestovná mapa, ktorú EÚ predstavila, aby došlo k zníženiu a skončeniu závislosti na ruskom plyne,“ uviedol Čech s tým, že plán je najmä o diverzifikácii plynových dodávok do Európy, investíciách do OZE, ako aj o nahradení plynu v teplárenstve a energetike, pričom vodík môže v týchto oblastiach hrať dôležitú úlohu.

Podľa plánu, ktorého prvý návrh predložila EK v marci a jeho definitívna podoba sa očakáva v máji, môže 20 mil. ton vodíka nahradiť až 50 miliárd m3 ruského plynu, teda desaťnásobok ročnej spotreby Slovenska, poznamenal Čech a dodal, že ide o veľké čísla, ktoré môžu do roku 2030 znížiť závislosť na ruskom plyne.

Zníženiu tejto závislosti sa venoval tretí pilier REPowerEU. Zahŕňa diverzifikáciu dodávok plynu, dekarbonizáciu priemyslu, zdvojnásobenie ambícií v oblasti výroby biometánu, zrýchlenie povoľovania a rozšírenie využívania OZE a tiež akceleráciu výroby vodíka v Európe, ozrejmil Čech.

EK sa podľa jeho slov domnieva, že pokiaľ dôjde k urýchleniu navrhovaných opatrení, je možné už v tomto roku nahradiť až 2/3 ruského plynu a znížiť túto závislosť k nule už pred rokom 2030. Základný scenár poskytuje legislatívny návrh Fit for 55, ktorý plánuje zníženie emisií CO2 do roku 2030 o 55 %, čo by prispelo k zníženiu spotreby plynu o tretinu, teda o 100 miliárd m3. Aplikácia opatrení REPowerEU by ju znížila o ďalších 150 mld. m3 do roku 2030, čím by sa eliminovala závislosť na ruskom plyne, vyčíslil Čech.

Kým balíček Fit for 55 počíta do roku 2030 s produkciou 5,6 mil. ton zeleného vodíka, spomínaná akcelerácia v REPowerEU pridáva ďalších 15 mil. ton, pričom 10 mil. ton by mohol tvoriť dovoz a zvyšných 5 mil. ton by sa mohlo vyrobiť v EÚ, konkretizoval Čech, podľa ktorého  by to ovplyvnilo sektor energetiky a pomohlo dekarbonizovať priemysel.

Prvotný návrh hovorí o podpore pilotných projektov na výrobu vodíka v susedstve EÚ, najmä v Stredomorí. Spomína sa aj výroba v subsaharskej Afrike. V tejto oblasti sa EÚ zaviazala k strategickému partnerstvu, ktoré by podľa Čecha malo prispieť k zvýšeniu stability v regióne a podporiť stabilitu dodávok.

EK sa tiež zaviazala podporiť vývoj regulatórneho rámca, aby došlo k rozvoju európskeho trhu s vodíkom. Navrhuje aj posilnenie infraštruktúry, a to pokiaľ ide o skladovanie vodíka, rovnako ako prístavnej infraštruktúry. Projekty v tomto smere považuje Čech za zaujímavé aj pre súkromný sektor, pretože sú dlhodobé, majú budúcnosť a návratnosť, hoci predstavujú „beh na dlhú trať“.

Komisia sa tiež zaviazala k tomu, že v prípade investícií do vodíka bude oblasť notifikácie štátnej podpory považovaná za prioritu, poznamenal Čech.    

Výroba vodíka je podľa neho záležitosťou dlhšieho časového horizontu. „Nábeh vodíkových investícií bude oproti iným investíciám znižujúcim závislosť od ruského plynu predsa len dlhší,“ zdôraznil Čech s tým, že v dlhodobom horizonte náhrada 25 – 50 mld. m3 plynu do roku 2030 predstavuje významné zníženie závislosti na ruskom plyne.