Amsterdam 29. marca 2022 – Čoraz viac ľudí a priemyselných expertov v Holandsku podporuje produkciu väčšieho množstva plynu z plynového poľa v Groningene v dôsledku rastúcich obáv z celoeurópskej krízy v dodávkach energie. Téme sa venoval portál euractiv.com

Holandská vláda je naďalej odhodlaná natrvalo uzavrieť Groningen – najväčšie pevninské plynové pole v Európe – pre seizmické otrasy spojené s prieskumom, ktoré spôsobili škody na miestnych budovách. Keďže ruská invázia na Ukrajinu zvýšila pravdepodobnosť krízy v dodávkach plynu, v Holandsku pribúdajú výzvy, aby vláda prehodnotila svoje rozhodnutie.

„Rýchly geopolitický vývoj si vyžaduje okamžitú úpravu politiky s účinnými opatreniami,“ povedal Hans Grünfeld, výkonný riaditeľ v VEMW, holandskej lobistickej skupine priemyselných spotrebiteľov energie. To zahŕňa „prehodnotenie produkcie plynu v Groningene, berúc do úvahy úroveň ťažby, ktorá sa považuje za bezpečnú, a primeranú kompenzáciu,“ dodal.

Ťažba väčšieho množstva plynu z Groningenu je v Holandsku z politického hľadiska „tabu“ pre možné dosahy na miestne komunity. Hans Vijlbrief, holandský štátny tajomník pre ťažobný priemysel, túto možnosť minulý týždeň označil za „posledné východisko“ zo súčasnej krízy cien energií. Naopak, myslí si, že napriek geopolitickému napätiu by sa malo uvažovať o znížení tohtoročnej ťažobnej kvóty na 4,6 miliardy metrov kubických (bcm), menej, ako vláda pôvodne avizovala.

Pred dvoma týždňami Európska komisia načrtla plány na zníženie závislosti od ruského plynu o dve tretiny do konca roka a odchod od ruských zdrojov oveľa skôr než v roku 2030.

V Holandsku, ktoré získava približne 20 % svojho plynu z Ruska, vyvoláva rastúca závislosť od dovozu medzi odborníkmi na energetiku obavy už od roku 2018, keď sa krajina zmenila na čistého dovozcu plynu v dôsledku rýchlo klesajúcej produkcie z Groningenu.

Rastúci počet odborníkov teraz argumentuje v prospech ťažby väčšieho objemu nízkokalorického plynu v Groningene čo najbezpečnejším spôsobom, aby sa udržal tlak vo vnútri poľa a minimalizovalo sa riziko zemetrasení.

Energetickí experti tvrdia, že využívanie domácich zdrojov je tiež oveľa lacnejšou a čistejšou alternatívou voči získavaniu skvapalneného zemného plynu (LNG). Štátny prevádzkovateľ prepravnej siete, spoločnosť Gasunie, uviedla, že pri nahradení ruských potrubných dodávok je možné zdvojnásobiť holandskú dovoznú kapacitu LNG.

Dodatočné dodávky LNG do Európy „pravdepodobne budú pochádzať z Kataru, ktorý nemá dobré výsledky v oblasti ľudských práv, alebo budú pochádzať z USA, kde je viac metánových emisií a zemetrasení ako v Holandsku,“ povedala Margriet Kuijperová, bývalá manažérka Shell-u a konzultantka pre manažment uhlíka, ktorá sa podieľala na reakcii spoločnosti na zemetrasenia súvisiace s produkciou plynu v Groningene. „Zdá sa nekonzistentné, že máme určité štandardy pre našu vlastnú produkciu plynu, ale s radosťou dovážame LNG z iných zdrojov s nižšími štandardmi za trojnásobnú cenu,“ dodala.

Z technického hľadiska je zvýšenie produkcie plynu z poľa uskutočniteľné, keďže infraštruktúra stále existuje, pripomenul euractiv.com. Štátny banský dozorný úrad (SodM) už skôr vyhodnotil úroveň produkcie 12 miliárd kubických metrov ročne ako bezpečnú pre miestnych obyvateľov, pokiaľ budú budovy primerane spevnené. Úrad varoval, že potreba spevnenia ďalších 13.000 domov znamená, že vykonanie ďalších prieskumných prác na plynovom poli by mohlo ohroziť životy ľudí.

Podpora obyvateľstva

Napriek rizikám stúpa podpora zvyšovania produkcie v čase krízy aj v samotnom regióne Groningen. Prieskum uverejnený v miestnych novinách začiatkom marca ukázal, že 61 % respondentov v tejto oblasti bolo za zvýšenie produkcie ložiska na 12 miliárd m3 ročne, aby sa znížila závislosť od ruského plynu.

„Svet bol postavený na hlavu, takže si myslím, že by sme mali postaviť na hlavu aj groningenskú správu… Musíme prehodnotiť, či nechať groningenské plynové pole otvorené dlhšie,“ povedal David Smeulders, profesor energetických technológií na univerzite v Eindhovene.

Tlak na zvýšenie produkcie plynu v Groningene prišiel aj zo susedného Nemecka. Uprostred zimy – pred vojnou na Ukrajine – Nemecko požadovalo viac plynu s nízkou výhrevnosťou v dôsledku pomalého pokroku niektorých priemyselných používateľov pri inštalácii opatrení na zníženie spotreby energie.

Holandsko, ktoré je viazané dlhodobou dodávateľskou zmluvou, bolo v januári nútené oznámiť zvýšenie tohtoročnej produkcie v Groningene, aby uspokojilo dopyt Nemecka o ďalších 1,1 miliardy m3.

„Nemôžete vnímať Holandsko ako energetický ostrov, pretože sme súčasťou väčšieho energetického systému, najmä na trhu s plynom,“ povedala Lucia van Geunsová, energetická poradkyňa z Haagskeho centra pre strategické štúdie. „Možno v tejto konkrétnej kríze opäť vstúpi do hry produkcia Groningenu, pravdepodobne ako posledná možnosť,“ povedala pre euractiv.com.

Foto. NS Energy