Bratislava 23. marca 2022 – Spoločnosť SPP pomôže obyvateľom Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou, prostredníctvom Centra pomoci pre občanov Ukrajiny, ktoré zriadil vo svojom bývalom vzdelávacom stredisku v Žiline. Nadácia SPP podporí činnosť Asistenčného centra pomoci v Bratislave pre ľudí zasiahnutých vojnou na Ukrajine, obce na slovensko-ukrajinskej hranici a Dobrovoľný hasičský zbor v Prešove. Informoval o tom web spp.sk.

„Centrum pomoci pre občanov Ukrajiny v Žiline – Hruštinách sa podarilo SPP otvoriť vďaka veľkému úsiliu a nasadeniu jeho zamestnancov. Postupne tam nájde bezpečné útočisko 100 – 120 občanov Ukrajiny, najmä žien, detí a starších ľudí,“ uviedla spoločnosť. Okrem strechy nad hlavou im poskytne aj stravu, prístup k informáciám a spojenie s ich blízkymi, psychologickú, zdravotnú a materiálnu pomoc, ako aj podporu týkajúcu sa školskej dochádzky detí či pracovných príležitostí, v spolupráci s humanitárnymi organizáciami a ďalšími dobrovoľníkmi pôsobiacimi priamo v Žiline. Ubytovaným ľuďom bude k dispozícii aj ukrajinsky hovoriaci koordinátor.

SPP v tejto súvislosti vyjadrila vďaku za podporu a pomoc pri otvorení centra občianskemu združeniu Camp Žilina, telekomunikačnému operátorovi O2, ako aj spoločnosti SCONTO Žilina.

Pomoc Nadácie SPP

V pomoci vojnovým utečencom z Ukrajiny pokračuje aj Nadácia SPP, ktorá už 25. februára 2022 poskytla podporu humanitárnej organizácii Človek v ohrození. „Sumou 50-tisíc eur podporí činnosť Asistenčného centra pomoci v Bratislave pre ľudí zasiahnutých vojnou na Ukrajine, ktoré vzniká na bývalej autobusovej stanici z iniciatívy Bratislavy – hlavného mesta Slovenskej republiky a spoločnosti HB Reavis Slovakia,“ konkretizoval web spp.sk.

Od začiatku apríla bude Bratislava v priestoroch bývalej autobusovej stanice poskytovať ľuďom z Ukrajiny železnicou a autobusovou dopravou potrebné základné služby vrátane možnosti odpočinku. Hlavné mesto očakáva, že týmto centrom prejde denne 3-tisíc ľudí. Finančné prostriedky, ktoré poskytne Nadácia SPP, budú využité na zabezpečenie stravy pre utečencov.

„Nadácia SPP spúšťa aj mimoriadny grantový program v celkovej sume 50-tisíc eur pre obce na slovensko-ukrajinskej hranici, ktoré sú najviac zasiahnuté príchodom vojnových utečencov na Slovensko,“ uviedla spoločnosť SPP. Obce budú môcť tieto prostriedky využiť na financovanie potrieb v súvislosti s príchodom občanov Ukrajiny či tretích krajín utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine, a to aj spätne, od 24. februára 2022. Viac informácii o grantovom programe je k dispozícii na webovej stránke www.nadaciaspp.sk.

Finančný príspevok od Nadácie SPP vo výške 25-tisíc eur poputuje Dobrovoľnému hasičskému zboru v Prešove, ktorý organizuje transport a distribúciu humanitárnej pomoci nielen v rámci Slovenska, ale aj priamo na Ukrajine a koordinuje prácu dobrovoľníkov. Od začiatku humanitárnej krízy na Ukrajine sa podieľajú aj na príprave núdzového ubytovania pre utečencov. „Finančný príspevok využijú na nákup veľkého, multifunkčného a vyhrievaného stanu s príslušenstvom, tak aby sa rozšírili a zefektívnili možnosti poskytovania humanitárnej pomoci. Stan môže slúžiť nielen na ubytovanie, ale aj ako zázemie pre dobrovoľníkov a administratívnu činnosť,“ ozrejmil web spp.sk s tým, že časť príspevku bude využitá aj na nákup vozidla, potrebného pri transporte humanitárnej pomoci.

Výška podpory troch uvedených projektov zo strany Nadácie SPP predstavuje celkovo 125-tisíc eur.

Foto: TASR – Milan Kapusta