Londýn 7. marca 2022 – Európske snahy o zníženie závislosti na ruskom plyne by podľa európskych energetických expertov mohli posilniť vyhliadky na väčšiu exportnú kapacitu LNG v USA a otestovať amerických inštitucionálnych investorov, ktorí chcú odísť z ropného a plynárenského sektora. Téme sa venoval portál apglobal.com.

Európski politici v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu začali klásť dôraz na energetickú bezpečnosť a zvažujú spôsoby, ako znížiť závislosť Európy od plynu z Ruska. Odborníci v tejto súvislosti varujú, že bude mimoriadne ťažké nahradiť dovoz ruského plynu, ktorý tvorí viac ako 40 % dodávok v regióne. Avšak konflikt podnietil rýchle „paradigmatické“ zmeny, v dôsledku ktorých by politici mohli podniknúť kroky, aby sa tak stalo, myslia si experti.

„Musíme mať na pamäti, že my, Európania, platíme Gazpromu každý mesiac 7 miliárd dolárov – 2 miliardy dolárov idú priamo do pokladnice Ruskej federácie, teda viac-menej na armádu,“ povedal na margo štátnej plynárenskej spoločnosti Gazprom Thierry Bros, profesor na Inštitúte politických štúdií v Paríži, ktorý sa špecializuje na energetiku a klímu. „Týmto zabíjame Ukrajincov. To je veľmi strohá analýza, ktorú musíme urobiť. Nikdy sme si nemysleli, že tieto peniaze budú použité na inváziu do inej krajiny,“ dodal.

Odborníci v paneli Centra pre globálnu energetickú politiku Kolumbijskej univerzity vyjadrili názor, že európski nákupcovia plynu sa pravdepodobne obrátia na trh s LNG, aby pomohli znížiť závislosť Európy od ruských dodávok. Európa môže tiež podniknúť kroky na rozšírenie infraštruktúry na dovoz plynu a odstránenie prekážok v preprave.

„Zvyši sa tým dopyt po americkom LNG a možno aj rope,“ povedal Harrison Fell, výskumník centra. „To otestuje odhodlanie veľkých amerických inštitucionálnych investorov, ktorí sa do určitej miery pokúšali odkloniť od investícií do bridlicových ložísk alebo všeobecnejšie do ropy a zemného plynu,“ tvrdí Fell s tým, že do hry by mohli vstúpiť aj súkromné ​​peniaze alebo menší investori.

Strategické rozhodnutie pre Európu

Podľa spglobal.com sa množia náznaky, že Európa sa pozerá po LNG. Nemecký kancelár Olaf Scholz nedávno oznámil, že Berlín sa rozhodol urýchliť výstavbu dvoch LNG terminálov. Americkí exportéri tiež reportovali zvýšenie intenzity rokovaní o dlhodobých dodávateľských zmluvách, ktoré by mohli podporiť nové exportné zariadenia skvapalneného zemného plynu.

Tempo a rozsah posunu v európskej plynovej politike by však mohli mať významné dôsledky na svetový trh s plynom a globálne úsilie o zníženie emisií otepľovania planét, tvrdí spglobal.com. Rýchlejší prechod z ruského plynu by bol drahší a mohol by viesť k tomu, že Európa bude spaľovať väčšie množstvá uhlia s vyššími emisiami. Existuje aj možnosť, že náhle prerušenie dodávok ruského plynu by mohlo spôsobiť cenové šoky, ktoré by rezonovali na svetovom trhu, upozorňuje portál.

Zdravší prechod od dodávok ruského plynu by podľa Pierra Noëla, ďalšieho výskumníka z centra Kolumbijskej univerzity, pravdepodobne trval roky. Musel by zahŕňať politiky, ktoré urýchľujú rozširovanie zariadení na výrobu energie z obnoviteľných a jadrových zdrojov, podporujú znižovanie dopytu, efektívnosť, ako aj rozvoj nových kapacít na vývoz LNG na celom svete tým, že zaviažu európskych kupujúcich k dlhodobým zmluvám o dodávkach.

„Členské štáty Európskej únie sú v procese strategického rozhodnutia, aby sa časom mohli vzdať svojich vzťahov s Ruskom v plynárenskom sektore,“ povedal Noël, ktorý zároveň tvrdí, že ak by Európa stratila svoj plynový obchod s Ruskom, bol by to veľký problém. „Bol by to globálny problém, nie európsky,“ zdôraznil.

Obmedzené možnosti na globálnom trhu s plynom

Dodávky ruského plynu exportovaného plynovodmi do Európy dosahujú približne 180 miliárd kubických metrov ročne. To je viac ako celá kapacita siedmich hlavných exportných terminálov LNG v USA, od ktorých sa očakáva, že sa v roku 2022 stanú najväčším globálnym producentom LNG. Podľa nedávnej prognózy amerického Úradu pre energetické informácie dosiahne kapacita výroby LNG v USA svoje maximum do konca roka na úrovni 13,9 Bcf/d, čo je približne 144 bcm ročne.

Portál spglobal.com zároveň pripomenul, že schopnosť existujúcich vývozcov LNG pokryť veľké výpadky ruských dodávok v krátkom čase je naďalej limitovaná. Veľmi obmedzený charakter globálneho obchodu s LNG znižuje schopnosť vývozcov presmerovať náklady.

Väčšina amerických dodávok LNG prúdila v posledných mesiacoch do Európy, pričom americké zariadenia bežia naplno. Ale primárnym mechanizmom, ktorý poháňa export do Európy, bol prudký nárast cien pre obavy, že konflikt by mohol obmedziť prístup kontinentu k dodávkam potrubného plynu v čase obmedzených zimných zásob, uzavrel spglobal.com.